torstai 30. lokakuuta 2014

LEIVOKSISTA PARHAIN

Lauantai päivän kunniaksi päätin kokeilla Aleksanterin leivoksia pitkästä aikaa. Leivokset ovat mun lemppareita ja parhaat Aleksanterit saa Turun torilta Tuomisen kotileipomon kojusta. Ah nam.
Idea leivosten tekoon syntyi koko suomi leipoo ohjelmasta. Siinä teknisenä tehtävänä oli leipoa kyseisiä leivoksia ja niitä katsellessa kuola lähes valui suusta. Olen kokeillut muutaman kerran ennenkin leipoa näitä, mutta yhtä hyviä kuin Tuomisen kotileipomon Aleksanterit, en ole saanut aikaan. Tämän reseptin taikina maistui todella hyvältä jo uunista tullessaan, joten melko malttamattomana odottelin leivosten valmistumista :D

Muutaman ainesosan jouduin vaihtamaan, joka saattaa vaikuttaa makuun. Omenamarmeladia ei löytynyt lähi koosta, joten käytin omenasosetta. Tämä vaikeutti kuorruteen levittämistä ainakin, mausta en osaa sanoa. Kuorrutteeseen käytin vettä, sitruunamehua sekä tomusokeria, kun alkuperäisessä ohjeessa tulisi käyttää sokeri pomadaa. Mutta mua ei haittaa, tomusokerikuorrute on myös herkkua! :P

Leivokset maistuivat juurikin niin hyvälle kuin näyttivät. Vihdoin onnistuin näiden teossa, jipii! Suosittelen kokeilemaan. Raaka-aineet ovat niin perusjuttuja, että hintaakaan pellilliselle leivoksia ei juurikaan tule. Aikaa niihin menee noin tunnista kahteen, sillä taikinan pitää seistä hetken jääkaapissa, ennenkuin se kaulitaan pellille ja hillon levityksen jälkeen se menee taas hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Mutta itse tekemiseen ei mene kauaa.

Onkos siellä ruudun takana muita Aleksanterin ystäviä? Tai mikäs on teidän lemppari leivos/leipomus? Laittakaa ihmeessä ideoita tulemaan, niin pääsen taas testailemaan uusia juttuja :)

Alkuperäinen resepti:

Santataikina:

200 g voita
100 g sirosokeria
1 kpl ( 50 g) kananmuna
½ tl leivinjauhetta
300 g vehnäjauhoja
omenamarmeladia
sokeripomadaa
punaista karamelliväriä
Sekoita voi ja sokeri. Lisää kananmuna. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna kovettua hetki kylmässä. Kaulaa santataikina 3,5mm:iin ja laita pellille. Tee muutama reikä taikinalevyyn. Paista levyt 180 asteessa noin 10 min. Leikkaa puoliksi kuumana. Anna jäähtyä.
Levitä santataikinalevylle omenamarmeladia. Laita toinen santataikinalevy tämän päälle siten, että peltiä vasten ollut puoli tulee ylöspäin. Levitä päälle hyvin ohut ja tasainen kerros marmeladia. Laita hetkeksi jääkaappiin. Lämmitä pomada noin 45 asteeseen ja värjää vaaleanpunaiseksi, lisää tarvittaessa hieman vettä. Kaada levylle ja levitä tasaiseksi. Anna pomadan kovettua ennen leikkaamista.

-Henna

2 kommenttia:

  1. Oon kaksi päivää miettinyt mitä leipoisin ja olen googlettanut vähän kaikenlaista. Tä postaus tuli kyllä tarpeeseen. <3 Jauhosormia alkoi nyt kihelmöimään :D

    VastaaPoista
  2. Oi vitsi, ihan mahtavaa! :) Kokeilitko näitä?

    VastaaPoista